(Tekst oppdatert november 2019)
Vi får jevnlig spørsmål fra elever og foresatte om mulighet til å kombinere satsing på toppidrett med yrkesfaglig utdanning. Vi svarer ja – og så finner vi tilpassede løsninger som ligger innenfor forskrifter og regelverk.
Kubens tilbud baserer seg på individuell tilrettelegging per elev/utøver. Uansett hvilket av våre yrkesfaglige tilbud du ønsker å kombinere med toppidrettssatsing, klarer vi å finne en ordning for deg. Det er viktig å være klar på at det kan krever høy grad av egendisiplin, motivasjon og målbevissthet å kombinere utdanning og satsing på toppidrett.
I Kubens lederteam har vi flere med toppidrettserfaring. Avdelingsleder Bjørnar Valstad er flere ganger verdensmester i orientering. Avdelingsleder Maria Grodås har bakgrunn fra både riding og fotball. Assisterende rektor Camilla Leirvik har spilt håndball for Nordstrand IF og rektor har selv toppidrettsbakgrunn fra friidrett. Vi kjenner dermed godt til hvor viktig det kan være for den enkelte elev og få tilrettelagt for sin satsing. For at den enkelte skal få mulighet til å strekke seg maksimalt etter egne drømmer og mål, må vi legge til rette for støtte fra skole, familie og klubb/landslag i samarbeid. Dette er også avgjørende for motivasjon for skoleprestasjoner.
Mulige tilretteleggingsløsninger
Normalt forventes det nasjonalt nivå eller landslagsnivå for at en utøver kan forvente mer omfattende utdanningsløp. Regelverket for idrettspermisjoner legger noen føringer: Innenfor en ramme på 10 skoledager kan eleven kreve at dokumentert fravær for representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå ikke føres på vitnemålet. For mange toppidrettsutøvere vil ikke disse 10 dagene være nok. Da ser vi etter andre løsninger.
En mulig tilrettelegging kan være å redusere faget yrkesfaglig fordypning (YFF) for å gjøre rom for en tidlig treningsøkt på morgenen. Denne løsningen vil gi noe mindre praktisk opplæring som igjen kan medføre en noe forlenget læreperiode. Mange elever som satser på idrett på det nivået vi sikter til vil gjerne være villige til å ta en slik løsning.
Et annet alternativ er å redusere skoledelen så mye at det kan det være nødvendig å forlenge skoletiden utover normalordningen på 2 år i skole pluss 2 år i lære.
For noen elever er behovet en ordning med toppidrettspermisjon utover 10 dager i forbindelse med landslagssamlinger og treningsleirer eller landskamper/konkurranser som krever reising og fravær. Også i slike tilfeller finner vi gode løsninger med fjernundervisning og egenstudier i samarbeid med elev, foresatte og klubb/landslag.
Vi har mange eksempler for elever som vi tilrettelegger for på ulike måter og som nå er på vei mot yrkesfaglig utdanning samtidig som idretten prioriteres. Her er noen av idrettselevene som Kuben har funnet gode løsninger for:
- Nicolai Eliesen kombinserte Vg2 elenergi med satsing på ishockey for Vålerenga og Norges landslag, U18.
- Espen Eidem Stømner kombinerte Vg2 byggteknikk med satsing på ishockey for Manglerud Star og Norges landslag, U16, U18 og U21.
- Jens Martin Bakke kombinerte Vg2 byggteknikk med satsing på cheerleading for Viqueens Force.
- Henrik Bøyum Webjørnsen kombinerte Vg1 bygg- og anleggsteknikk med satsing på langrenn for Rustad IL.
- Eirik Nydal kombinerte Vg1 bygg- og anleggsteknikk med satsing på langrenn for Høybråten og Stovner IL
- Andy Hang, kombinerte Vg1 bygg- og anleggsteknikk med satsing på badminton for Haugerud IL
Helleruds tilbud for ishockey med svennebrev
Jeg ønsker å nevne spesielt dette spennende tilbudet på Hellerud vgs. Skolen har inngått en avtale med flere av klubbene i området for kombinasjon av utdanning innen byggfag med satsing innen ishockey. Kuben anbefaler at alle unge hockeytalenter som også ønsker utdanning innen bygg- og anleggsteknikk vurderer tilbudet på Hellerud.
Les mer om tilbudet til Hellerud vgs her
Samarbeid med idrettsfag er skrinlagt
Det har vært planer om å få til et samarbeid mellom videregående skoler der elever kan ta yrkesfaglig utdannelse og kombinere dette med det valgfrie programfaget Toppidrett, fra idrettsfag. Forskjellen fra opplegget jeg har omtalt over, er at dette tilbudet vil ha egen vurdering med karakter i faget, som er et 5-timers fag. Etter flere runder ser vi at elever på yrkesfag ikke har behov for valgfaget Toppidrett – de ønsker og har behov for tilrettelegging for å kunne satse på sin idrett ved siden av yrkesfaglig skolegang.
Dette klarer vil godt innenfor dagens regler og rammeverk. Vi vurderer det derfor slik at det ikke er behov for egen søkerkode til Yrkesfag med toppidrett – vi tilrettelegger for deg som kommer inn på Kuben og er innenfor noen kriterier vi blir enige om.
Les mer om Kombinasjon yrkesfag og toppidrett på Kubens nettsider.
Sees snart
Kjell Ove