René valgte fagbrev over høyskoleutdanning

Bloggen denne gang er en herlig historie om vinneren av Kubenprisen «Årets Entreprenør 2017», René Ullrich.

Kubenprisen 2017 kan du lese om her2017-06 Rene Ullrich 01

René er den skoleflinke alpinisten som ble rådet til å ta studieforberedende linje med idrett til tross for sine anlegg og interesse for praktisk arbeid. Han er studenten som hoppet av Teknologidesign og ledelse ved høyskolen i Gjøvik og valgte å følge drømmen om å bli fagarbeider. René er eleven som fant veien til drømmejobben gjennom egendisiplin, stå-på-vilje og møtet med engasjerte faglærere ved Kuben videregående skole.

Våren 2017 står René med pris for sine entreprenørielle bragder, fullført Vg3 Automatiseringsfaget og med læreplass ved automasjon- og robotikkbedriften, Intek Engineering AS på Raufoss.

Her er historien om hans reise fra alpinbakken i Hafjell, til Kuben i Oslo og videre til læreplass ved bedriften Intek på Raufoss.

Elev, yrkessoldat og høyskole drop-out

Først må vi gå litt bakover i tid. Alpinist? René forklarer at han vokste opp med gangavstand fra Hafjell Alpinsenter, og at han gikk på Øyer ungdomsskole. Han konkurrerte meget aktivt innen alpint, og valgte en studieforberedende linje med idrett på Lillehammer videregående skole etter at rådgiver mente det var hans beste valg.

René forteller videre: «Jeg var flink på skolen og ble derfor frarådet yrkesfaglig utdannelse fra min rådgiver, dette til tross for at jeg elsket å jobbe med hendene og var allerede da meget praktisk anlagt.» Under de praktiske jobbukene i ungdomsskolen var René utplassert på maskinverkstedet i Hafjell, hvor han mekket på alt fra snøkanoner til preppemaskiner.

Han var russ i 2011 og kastet seg deretter over den største utfordringen han kunne tenker seg: En karriere i Forsvaret: «Jeg ble værende i Forsvaret de neste tre årene. Etter fullført førstegangstjeneste, og to år som yrkessoldat i Telemark bataljon, ønsket jeg å fortsette utdannelsen min.»

I 2015 flyttet René til Oslo, og høsten 2014 startet han på Teknologidesign og ledelse ved høyskolen i Gjøvik: «Jeg valgte å hoppe av grunnet meget lang reisevei mellom Oslo og Gjøvik, og jeg fullførte i stedet en høyskoleutdannelse som personlig trener.»

Endelig tilbud om yrkesfag

René hadde lenge etterspurt muligheten for å påbegynne en yrkesfaglig utdannelse, men svaret fra rådgivere var at dette ikke var mulig ettersom han ikke hadde ungdomsrett.

Så kom et nytt veiskille. René møtte Kubenlærer Egil-Yngvar Fossum gjennom alpinmijøet: «Egil inviterte meg til å utforske TIP-verkstedet på Kuben. Vi skjønte fort at dette var noe for meg og vipps var jeg meldt opp som privatist, og Egil lot meg fortsette å lære på verkstedet.» Rene setter stor pris på støtten han fikk fra Kubenlæreren: «Jeg ønsker å rette en stor takk til faglærer Egil-Yngvar Fossum for tålmodighet og engasjement gjennom uker med lange arbeidsdager som resulterte i nesten perfekte karakterer på privatisteksamen!»

Ved en ren tilfeldighet ble René kjent med Automasjonsavdelingen under sitt opphold på Kuben. Etter noen samtaler og en introduksjon til AU-avdelingen var han fast bestemt på at dette var spotet han ønsket seg videre. Siden han hadde brukt opp ungdomsretten til videregående opplæring måtte han vente til 1. september og krysse fingrene for at det ville bli ledige plasser.

Automasjon Kuben

Automasjon / automatiker har i Oslo hatt lave søkertall i en årrekke. Etter at programmet ble flyttet til Kuben i 2014 har søkertallene gått oppover og i 2017 er det flere søkere enn skolen har plasser. Det betyr at René ikke ville fått plass høsten 2017, siden elever med ungdomsrett har prioritet. Høsten 2015 var det derimot ledige plasser og Kuben kunne ta inn hele tre elever uten ungdomsrett. René var en av disse.

«Det må sies at det til tider føltes litt rart å være 6 år eldre enn mine klassekamerater», forklarer han. «Men jeg tror det har slått positivt ut for alle parter og etter fullført Vg3 automatikerfaget må jeg si at jeg aldri tidligere har vært mer sikker på hva jeg ønsker å gjøre resten av livet. Jeg ønsker å gi en stor takk til alle de dyktige lærerne på automasjonsavdelingen!»

Entreprenørskap og ungdomsbedrift

Kuben er en solid entreprenørskapsskole og ble kåret til årets entreprenørskapsskole i Oslo i 2016. Noen avdelinger velger ungdomsbedrift (UB) som metode for undervisningen.

På automasjon ble det valgt å etablere en UB. René forklarer: «Mek & Automasjon UB ble startet våren 2016 som et resultat av Kuben sitt initiativ for å fremme ny teknologi. Vi bestemte oss for at vi kunne tilby langt bedre produkt enn hva som fantes på markedet, og samtidig utkonkurrere alle på pris.» UB-en utviklet seg raskt og fikk mange prosjekter fra bedriftskunder. «Det kuleste med UB-en var at vi hele tiden måtte tenke utenfor boksen og utvikle riktig løsning basert på problemstillingen og kravspesifikasjonen fra kundene.»

Det var ekstra utfordrende at kundene ofte kom i siste liten for å finne en løsning på et gitt problem. «Vi ble vant med korte frister og lange kvelder», minnes han, og forteller at dette er viktig lærdom: «Når man jobber med bedriftskunder, og spesielt hvis de fortsatt er i oppstartsfasen, er det særdeles lite rom for feil. Her må løsningen vår fungere, problemer og nedetid betyr økonomisk tap for kunden.»

UB-en fungerte godt og kundene etterspurte flere tjenester enn UB-en kunne tilby innenfor rammeverket til en ungdomsbedrift. René gikk derfor sammen med en klassekamerat, Vetle Solicki, for å videreføre arbeidet gjennom egne bedrifter.

«Siden har ting bare vokst større og større, sier René . «Vi håper på å kunne omsette for mer enn en halv million kroner før utgangen av 2017.» Han presiserer: «Med tanke på arbeidsinnsatsen er ikke avkastningen spesielt høy, men du verden så mye spennende vi får være med på.»

2017-06 Rene Ullrich 02

Vinner av Kubenprisen 2017

 

Ved skoleslutt ble René altså tildelt Kuben yrkesarena sin pris som Årets entreprenør 2017. Det er en utmerkelse han setter høyt: «Det er fint å få anerkjennelse og bli satt pris på», sier han takknemlig.

Den største utfordringen i bedriften Mek og Automasjon har vært å skaffe produkter og etablere kontakt med store grossister og produsenter, spesielt for en liten bedrift med ansatte fortsatt under utdannelse. «Her har Einar Bråten ved Beckhoff Automation produsent av automasjonsutstyr, vært helt enestående.» René sier at daglig leder i Norge fortsatt ringer en gang i blant bare for å høre hvordan det går med prosjektene. Dette er enestående service fra en stor, internasjonal bedrift.

Bitraf makerspace i Oslo

2017-06 Bitraf

Bitraf holder til i flotte lokaler ved Youngstorget (Pløens gate 4)

René er blant elevene på Kuben som har fått erfare det kreative og inkluderende miljøet ved Bitraf: «Bitraf har vært utrolig viktig for dyrke mine interesser og for å møte likesinnede. Du skal lete lenge etter et mer åpent, kreativt og hjelpevillig miljø som Bitraf. Det er her jeg har tilegnet og finpusset mine praktiske og kreative ferdigheter som har dannet grunnlaget for å drive egen bedrift.»

Les mer om Kubens samarbeidspartner, Bitraf, her

Intek Engineering AS

René ble først kjent med bedriften Intek Engineering på fagmessen Eliaden i 2016. Der fant han Intek i en stor stand sammen med robotprodusenten Kuka og automasjonsprodusenten Beckhoff. «Min lærer, James Fox, har tidligere arbeidet sammen med Intek og mente at dette kunne være rett sted for meg.» Siden høstferien 2016 har René hatt praksis i bedrift to dager i uken hos Intek på Raufoss og i juni signerte de lærekontrakt.

Les mer om Intek, bedriften innen industriell automasjon som spesialiserer seg på robotikk og automatisering

Forventet læretid er ca 18 måneder frem til fagprøven i Automasjonsfaget. René ser frem til perioden: «Jeg ønsker å jobbe «hands on» med roboter og utvikling av nye produkter og løsninger som holder følge med den teknologiske utviklingen innen fagfeltet.» Det ser ut som Intek Engineering er rett sted for å nå disse målene.

Rene om yrkesfag og rådgiving

René brenner for at yrkesfagene må bli løftet frem som prioritert yrkesvei fra grunnskolen. Han tenker tilbake til sin egen erfaring fra ungdomsskolen og mener at for mange møter en generell holdning at flinke elever ikke vil passe inn på de yrkesfaglige linjene og blir derfor rådet til å velge høyere utdannelse. Han forklarer: «Yrkesfagene har enormt behov for dyktige fagarbeidere. Innen mange industrielle miljøer er det et uskrevet krav at de kun ønsker ingeniører med praktisk erfaring eller fagbrev i bunn.»

Innen automasjon blir det sett på som en stor fordel å ha gjennomført fagbrev og deretter eventuelt velge å utdanne seg videre innen ytterligere teknologisk spesialisering eller ingeniørfag. «Vi får en meget god praktisk utdannelse som man ikke kan lese seg frem til», sier René.

Han engasjerer seg også for manglende rekruttering av jenter til de teknologirettede yrkesfagene, og gir et eksempel: «Fjorårets kull hadde en meget dyktig kvinnelig medelev som kunne fortelle at hun rett ut ble frarådet å begynne på elektrofag fordi det nesten ikke går andre jenter der. Her er det en del holdninger som må endres blant de som rekrutterer til videregående opplæring», avslutter René.

 

Stolt rektor

Historien til René er så interessant at jeg spurte om å få lage denne presentasjonen på rektors blogg. Ved siden av å være et forbilde som målrettet og faglig fokusert elev, har René et naturlig gen for å ta ledersporet, søke løsninger på utfordringer og få andre til å bidra. Grunnen til at han ikke var til stede på utdelingen av Kubenprisen den 12. juni var at han da holdt kurs i 3-D skriving for sine fremtidige kolleger på Intek og samme ettermiddag, Arduino-kurs på Fyrverkeriet bibliotek på Raufoss.

Tross sin unge alder René reflektert over utfordringene vi ser innen yrkesfagene. Han viser til behovet for økt rekruttering til yrkesfagene, fremsnakk av yrkesfaglig utdannelse og flere jenter inn i teknologiyrkene. Han prater også engasjert om behovet for arbeidere med kloke hoder, som også er glade i å arbeide med hendene.

Kuben har flere spennende elever med unike historier og viktige budskap. Jeg er stolt av elevene på Kuben, de som strekker seg etter drømmene sine, og holder blikket på målet også i motgang. Jeg håper å kunne gi flere presentasjoner av elevprofiler, nåværende eller tidligere elever.

 

Sees snart

Kjell Ove

Categories: Uncategorized | 5 kommentarer

Innleggsnavigasjon

5 thoughts on “René valgte fagbrev over høyskoleutdanning

  1. Ypperlig historie. Kuben er stedet for entreprenøriell læring. God sommer 👍🌞

    Sendt fra min iPhone

    > Den 25. jun. 2017 kl. 14.08 skrev Kjell Ove Hauge : > > >

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Økonomisk 10-trinns rakett – BYG5

  3. Tilbaketråkk: Folkeverksted og Læringsfabrikken – BYG5

  4. Tilbaketråkk: 12-trinns rakett for prosjektmidler – BYGNING 5

  5. Tilbaketråkk: 12-trinns rakett for prosjektmidler – BYGNING 5

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.